Krachten bundelen: BanBouw en Arcon houtconstructies bouwen mee aan Zuiver Bosrijk

29 september 2021

Groen bouwen is volgens Wageningen University & Research om 7 redenen positief. Het zorgt voor verkoeling in de zomer, verkleint de kans op wateroverlast en bevordert de biodiversiteit. Daarnaast draagt het bij aan een betere gezondheid en een hoger welzijn. Groen bouwen is dan ook met recht bezig aan een flinke opmars. Een bijzonder project waar groen bouwen toegevoegde waarde heeft is Zuiver Bosrijk in Meerhoven. Een project waar waarbij we binnen de BanGroep onze krachten kunnen bundelen: BanBouw en Arcon houtconstructies dragen samen bij aan de realisatie van een bijzonder groen project in hartje Meerhoven.

Gemeente Eindhoven organiseerde een ontwerpwedstrijd met een grote uitdaging voor ontwikkelaars: hoe ver kan men gaan op het gebied van duurzaam, groen en natuurinclusief wonen? BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling ging deze uitdaging aan en ontwikkelde het concept Zuiver Bosrijk.

De ontwerpwedstrijd ging over drie bouwblokken bij de Bosuil, in het groene gebied met grote bomen. De drie winnaars waren LPM Development met 48 woningen genaamd Waldschap, HETHUIS/FAAM Architecten met Outside In dat bestaat uit twee woningen en BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling met 32 woningen in Zuiver Bosrijk. Deze drie prijswinnaars voor dit gebied mochten uiteindelijk hun plannen verder uitwerken zodat de bouw op korte termijn kon beginnen. Arcon houtconstructies werd al in de ontwerpfase betrokken bij het project, waar BanBouw op een later moment instroomde als ontwikkelende aannemer en uiteindelijk als hoofdaannemer het project zal realiseren. Zuiver Bosrijk is hiermee een mooi voorbeeld van kruisbestuiving binnen de BanGroep en het bundelen van onze krachten.

Krachten bundelen: ontwikkelen, adviseren en realiseren

Naast het feit dat BanBouw de hoofdaannemer van Zuiver Bosrijk is, bekleedt het grootste ‘familielid’ van de BanGroep ook de functie van ontwikkelende aannemer. Dit houdt in dat het projectteam naast de realisatie ook verantwoordelijk is van de uitontwikkeling. Zo zijn zij bijvoorbeeld nauw betrokken bij de uitwerking van de technische en verkoopstukken. De verkoop van de woningen verloopt voorspoedig en verwacht wordt dat de bouw zal starten in het eerste kwartaal van 2022.

Zoals gezegd speelt Arcon al vanaf de ontwerpfase een rol bij Zuiver Bosrijk. In een adviserende functie hebben zij in overleg met opdrachtgever en ontwikkelaar BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling het oorspronkelijke plan kunnen optimaliseren en voorengineeren. Zo is er bijvoorbeeld op het gebied van gevelbekleding overgestapt van fraké naar bamboe en heeft Arcon het eigen stabiliteitssysteem in het ontwerp kunnen integreren.

Bouwen met hout scheelt erg veel in CO2-uitstoot en dat is iets wat naadloos aansluit op de duurzame visie van Zuiver Bosrijk.

Uniek concept: wonen tussen de bomen

Zuiver Bosrijk bestaat uit drie bebouwingen tussen de bomen in Meerhoven genaamd De Kruin, De Stam en De Bast. Deze bewoningen omvatten in totaal 32 woningen, verdeeld in clusters van 8 tot 13 woningen. Deze worden volledig uitgevoerd in kruislaaghout (CLT). Hierbij speelt ook Arcon houtconstructies weer een cruciale rol, aangezien zij, naast de adviserende rol binnen dit project, de volledige houtbouw op zich nemen. “Bouwen met hout scheelt erg veel in CO2-uitstoot en dat is iets wat naadloos aansluit op de duurzame visie van Zuiver Bosrijk. Hout isoleert en de luchtvochtigheid blijft op een constant niveau, wat een positieve invloed heeft op het binnenklimaat van de woning en op het energieverbruik”, licht Bart van der Wijst, operationeel manager van Arcon houtconstructies toe.

De ruime woningen in Zuiver Bosrijk variëren van 148 tot 218 m2 en worden gebouwd volgens een flexibel woningconcept. In sommige wonen slaapt men beneden en woont men boven, terwijl het in andere woningen andersom is. De gebouwen bestaat uit twee tot vier woonlagen en zijn allemaal uniek.

Verbinden

De ruimte om de woningen heen is in feite de tuin van de bewoners van Bosrijk. Bewoners zullen dus letterlijk van het eigen terras direct de groene natuur in lopen, waar zij kunnen genieten van het zonnetje of de handen uit de mouwen kunnen steken in de gezamenlijke buurtkas. In de gezamenlijke natuur zal tevens een grote faunatoren geplaatst worden die zal dienen als echte blikvanger van het gebied. Dave Horsten, locatiemanager, vertelt op de website van BDP: “Dat is een bouwwerk van onbehandeld hout, gevuld met stro en gras, een woonplek voor vogels, bijen en andere insecten. In zo’n vijftien jaar gaat die toren helemaal op in de natuur”.